Ana içeriğe atla

Hibrit Mobil Uygulama Geliştirme Hakkında

Uzun yıllardır windows ve web platformlarında çalışan bir yazılımcı olduğum için ara ara mobil uygulama geliştirme konusunda motive olup native android ve ios geliştirme denemelerim olsa da sonradan bu tarafta ciddi bir efor sarf edip zaman harcamam gerektiğini gördükten sonra önce android sonra ios platformlarında geliştirme yapmaktan sırayla vazgeçtim.

Ama mobil uygulama geliştirme fikri bana hep olağanüstü geldi. Çünkü artık insanlar bilgisayar başında değil telefonu başında vakit geçiriyor ve eğer bir kitleye hitap eden ürün geliştirmek istiyor iseniz mobil uygulama tarafı kaçınılmaz oluyor.

Zaman zaman hibrit platformlar üzerine denemeler yapsam ve çevremde bolca araştırma yapsam da uygulamaların performanslarından oldukça şikayet olduğunu duyduktan ve gözlemledikten sonra bu fikrimden de hep vazgeçmiştim.


IONIC 3
Geçen yılın başlarında angular teknolojisi ile biraz haşır neşir olmaya başladıktan sonra ionic 3 hakkında çevremden baya iyi övgüler almaya başladım. ionic 3 - angular 2+ kullanarak web ve mobil platforma aynı code base de uygulama geliştirmeye izin veren bir platform. Çevremdeki çoğu arkadaşımında bu konudaki değerlendirmelerini duyduktan sonra kara verdim ve ionic3 üzerine çalışmaya başladım.

Sonrasında ilk acemilik ürünüm olan "Tata - Tahsilat Takip" mobil uygulamamı 1 ay içerisinde genel componentlere hakim olup geliştirdim. Aşağıdaki linklerden store üzerinde uygulamayı görüp göz atabilirsiniz.

Android Link :
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ansoftware.tatatApp&hl=en_US

IOS Link :
https://itunes.apple.com/us/app/tata-tahsilat-takip-sistemi/id1359026552?mt=8


Sonrasında bu işi biraz daha profesyonel ve performanslı bir şekilde geliştirmeye karar verdim ve ilk mobil işlerimi aldım. Birtanesi Otel Mobil uygulaması diğeri de, video paylaşım ve oylama içeren sosyal bir mobil uygulamaydı. Bunları 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde bitirerek yayına verdim ve dönüşler kesinlikle çok çok iyiydi.

Aynı zamanda bu mobil uygulamalrım için web uygulaması da yapmam gerekiyordu tabi, o da nesi tüm kodu aynen kopyaladığımda angular 2+ ile hemen web sitesi hazır. Sadece front-end html, css kodlamalarında oynamalar yapmamız yetti. Ki asp.net mvc ile yıllarca geliştirme yaptıktan sonra bu kadar az yer kaplayıp, platform bağımsız,bu kadar hızlı bir web uygulaması görmemiştim.

İşte bu geliştirme ve deneyimler beni angular ve ionic üzerinde mobil uygulama geliştirme için ikna etmeye yetmişti.






Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...