Ana içeriğe atla

Hibrit Mobil Uygulama Geliştirme Hakkında

Uzun yıllardır windows ve web platformlarında çalışan bir yazılımcı olduğum için ara ara mobil uygulama geliştirme konusunda motive olup native android ve ios geliştirme denemelerim olsa da sonradan bu tarafta ciddi bir efor sarf edip zaman harcamam gerektiğini gördükten sonra önce android sonra ios platformlarında geliştirme yapmaktan sırayla vazgeçtim.

Ama mobil uygulama geliştirme fikri bana hep olağanüstü geldi. Çünkü artık insanlar bilgisayar başında değil telefonu başında vakit geçiriyor ve eğer bir kitleye hitap eden ürün geliştirmek istiyor iseniz mobil uygulama tarafı kaçınılmaz oluyor.

Zaman zaman hibrit platformlar üzerine denemeler yapsam ve çevremde bolca araştırma yapsam da uygulamaların performanslarından oldukça şikayet olduğunu duyduktan ve gözlemledikten sonra bu fikrimden de hep vazgeçmiştim.


IONIC 3
Geçen yılın başlarında angular teknolojisi ile biraz haşır neşir olmaya başladıktan sonra ionic 3 hakkında çevremden baya iyi övgüler almaya başladım. ionic 3 - angular 2+ kullanarak web ve mobil platforma aynı code base de uygulama geliştirmeye izin veren bir platform. Çevremdeki çoğu arkadaşımında bu konudaki değerlendirmelerini duyduktan sonra kara verdim ve ionic3 üzerine çalışmaya başladım.

Sonrasında ilk acemilik ürünüm olan "Tata - Tahsilat Takip" mobil uygulamamı 1 ay içerisinde genel componentlere hakim olup geliştirdim. Aşağıdaki linklerden store üzerinde uygulamayı görüp göz atabilirsiniz.

Android Link :
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ansoftware.tatatApp&hl=en_US

IOS Link :
https://itunes.apple.com/us/app/tata-tahsilat-takip-sistemi/id1359026552?mt=8


Sonrasında bu işi biraz daha profesyonel ve performanslı bir şekilde geliştirmeye karar verdim ve ilk mobil işlerimi aldım. Birtanesi Otel Mobil uygulaması diğeri de, video paylaşım ve oylama içeren sosyal bir mobil uygulamaydı. Bunları 2 ay gibi kısa bir süre içerisinde bitirerek yayına verdim ve dönüşler kesinlikle çok çok iyiydi.

Aynı zamanda bu mobil uygulamalrım için web uygulaması da yapmam gerekiyordu tabi, o da nesi tüm kodu aynen kopyaladığımda angular 2+ ile hemen web sitesi hazır. Sadece front-end html, css kodlamalarında oynamalar yapmamız yetti. Ki asp.net mvc ile yıllarca geliştirme yaptıktan sonra bu kadar az yer kaplayıp, platform bağımsız,bu kadar hızlı bir web uygulaması görmemiştim.

İşte bu geliştirme ve deneyimler beni angular ve ionic üzerinde mobil uygulama geliştirme için ikna etmeye yetmişti.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.