Ana içeriğe atla

Asp.Net Web Api - Windows Authentication

Asp.Net Web Api projemize internal çalışacak bir güvenlik sistemi eklemek için Windows Authentication eklemek isteyebiliriz. Bunun için internette biraz nitelikli kaynak sıkıntısı çektiğim için ihtiyacı olanlara yardımcı olması açısından bilgi vermek istiyorum.


Öncelikle bu işlem oldukça basit bir süreç. Sırası ile aşağıdaki aşamaları uygulamamız yeterli olacaktır.

1. web.config dosyasını açıp <system.web> in altına aşağıdaki ayarı ekliyoruz.

  <authentication mode="Windows">
    </authentication>

2. Windows Authentication özelliğini kullanmak istediğimiz api metodlarımızın üzerine [Authorize] annotation ununu eklememiz ilgili aip metodlarımızın Windows Authentication ile çalışması için yeterli.

3.Gelelim Http Client tarafında test edip çalıştırma işlemine. aşağıdaki kod bloğu ile api metodlarımızı çağırabilir ve windows auth bilgilerini HttpClientHandler ile sağlayabiliriz.


 var httpClient = new HttpClient(new HttpClientHandler()
            {
                Credentials = new System.Net.NetworkCredential("username", "password")
            });
HttpResponseMessage httpResMessage = httpClient.GetAsync("api/testAuth").Result;

  var result = httpResMessage.Content.ReadAsAsync<string>();


Tüm bu işlemleri yaptıktan sonra sunucumuzda windows authentication desteği olup olmadığını kontrol etmemiz ve eğer yok ise windows özellikleri aç kapat kısmından windows authentication özelliğini açmalıyız.

İşimiz bitti artık rest api miz windows authentication ile hizmet veriyor.






Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.