Ana içeriğe atla

Asp.Net Web API Help Page ve Help Page Simple Test Eklentisi

Asp.Net Web Api - Help Page Sayfası Ekleme

Asp.Net Web API projelerimizde genellikle geliştirdiğimiz api parametre, link ve diğer detayları hakkında dökümantasyon yapmamız gerekir. Bu dökümantasyonu rest api endpoint lerini kullanacak departman, yada kişilere ieltiriz.

Bizi bu dökümantasyon zahmetinden kurtarmak için microsoft otomatik olarak yazdığımız apilerin dökümantasyonunu yapan bir "help page" alt yapısı geliştirmiş. İlgili alt yapıyı kullanarak web api dökümantasyonu sağlamak için sırası ile aşağıdaki işlemleri yapmamız yeterlidir.

Aşamalar

1.Visual Studio da projemizi açıyoruz.
2.Visual Studio "Tool" menüsünden NuGet Package Manager -> Package Manager Console u açıyoruz.
3.Bu alt kısımda açılan console ekranında aşağıdaki komutu yazıp enter a basıyoruz.

C# Projesi için  :

Install-Package Microsoft.AspNet.WebApi.HelpPage


Visual Basic Projesi için :

Install-Package Microsoft.AspNet.WebApi.HelpPage.VB

4. İşlem tamamlandığında Visual Studio Solution 'da root dizinde "Areas/HelpPage" dizini oluşmuş olacak. Bunun anlamı yükleme işlemimiz başarıyla tamamlandı demek oluyor.

5. Son olarak projenizde Asp.Net MVC alt yapısı da kullanmıyor iseniz Global.asax dosyanıza aşağıdaki kodu eklemeniz gerekiyor.


Eklenecek Kod :

protected void Application_Start() {

AreaRegistration.RegisterAllAreas();

 }

Not : Muhtemelen Application_Start metodu vardır Global.asax dosyanızda sadece içindeki kısmı eklemeniz yeterlidir.


Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.


Yukarıdaki görselde ben sadece login ve register apileri eklemiştim ilgili apileri görebiliyoruz. Üzerlerine tıkladığımızda api parametre ve açıklamalarını da görebiliriz.


Asp.Net Web Api - Help Page Simple Test Eklentisi Ekleme

Test Client Eklentisini Yükleyelim

Asp.Net Web Api projemiz üzerinde sağ tuş tıklayarak , "Manage Nuget Packages" seçeneğini seçiyor ve artından "WebApiTestClient" kelimesini aratıyoruz. Çıkan ekrandan "Web Api Test Client" eklentisini yüklüyoruz. İlgili ekran aşağıdaki gibi olmalıdır.




İlgili eklentiyi ekledikten sonra aşağıdaki dosyalar projemize yüklenmiş olacak; 
 - Scripts\WebApiTestClient.js
 - Areas\HelpPage\TestClient.css
 - Areas\HelpPage\Views\Help\DisplayTemplates\TestClientDialogs.cshtml
 - Areas\HelpPage\Views\Help\DisplayTemplates\TestClientReferences.cshtml


Test Client Eklentisini Web Api Help Page Alt Yapısına Ekleyelim

Areas\HelpPage\Views\Help/Api.cshtml dosyasını açıyor ve aşağıdaki iki parça kodu aşağıdaki resimdeki görüldüğü gibi ekliyoruz. (Resimdeki seçili kısım gibi en alta ekleme yapılmalı)

 - @Html.DisplayForModel("TestClientDialogs")
 - @Html.DisplayForModel("TestClientReferences")

Eklenecek Kod :

@Html.DisplayForModel("TestClientDialogs")

@section Scripts{
<link type="text/css" href="~/Areas/HelpPage/HelpPage.css" />
@Html.DisplayForModel("TestClientReferences")
 }


Bu ekleme sonrasında artık tüm web api metodlarımızın detay sayfalarında test butonu çıkacak ve api metodlarımızı rahatca test edebileceğiz. Son ekran aşağıdaki gibi olacaktır.





Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor