Ana içeriğe atla

ionic ile Geliştirilen Projemizi Android Store'da Yayına Almak



İonic framework ile uygulamamızı geliştirdik. Şimdi sıra geldi yayınlamaya, normalde https://ionicframework.com/docs/v1/guide/publishing.html linki takip ederek bu işlemi yapabilirsiniz ama ionic in kendi sitesinde hem işleri uzatıyor hemde biraz kafa karıştırıyor. Ayrıca android play store console için de gerekli bilgi bulunmuyor.


Yapmamız gereken temel işlemler neler  : 


1.Play Stre Developer Hesabı:  Android Play Store dan 100 TL gibi bir ödeme ile hesap açıyoruz. Aşağıdaki linke girerek google mail hesabımız ile oturum açıp ödeme işlemini gerçekleştirebiliriz.

Play Store Developer Hesabı için Giriş :
https://play.google.com/apps/publish

2.Release APK Çıkarma :

 - İonic uygulamamıza Console/Terminal üzerinden cd komutu ile giriş yapıyoruz.

 - Terminal/Console üzerinde "ionic cordova build android --prod --release" komutunu çalıştırıyoruz.

Buradaki --prod ve --release komutları oldukça önemli.

--prod  : uygulamanızı production için derliyor ve uygulama localinizde çalışandan çok daha hızlı hale geliyor.

--release : Uygulamamızı imzalanmamış release apk sını release klasörüne taşıyor. Bu bizim imzalama yapabileceğimiz .apk dosyamız oluyor.

bu işlem sonrasında "UygulamaDizini/Platforms/android/app/release/" klasöründe app-release.apk ismi ile dosyamızı görebiliriz.

3.İmzalanmış Apk Üretimi : 

Bunun için ionic framework sitesinde ne kadar karmaşık şeyler bulunsa da console dan bunlarla uğraşmaya hiç gerek yok.

Sırası ile aşağıdaki işlemleri yapıyoruz.
- Android Studio uygulamamızı açıyoruz.
- "Var olan bir android studio projesini aç" seçeneğini seçiyoruz.
- "UygulamaDizini/Platforms/android/" dizinini android studio da açıyoruz.
- Build Menüsünden "İmzalanmış Sertifika Oluştur" seçeneğini seçiyoruz.(Generate Signed APK)
- İlk çıkan pencerede ileri diyoruz, Ardından aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir.


Bu ekrandan "Generate new.." seçeneğini seçip formu dolduruyoruz. şifre kısmına istediğiniz bir şifreyi girebilirsiniz ama unutmayın bu şifre artık uygulamayı her yayınlamak istediğinizde kullanacağınız bir şifre, ayrıca uygulamakey.keystore dosyasını da sakın kaybetmeyin yoksa sonra uygulamanızı bu sertifika ile imzalamadıkça uygulamanızı store da güncelleyemezsiniz.

 - Oluşturma işlemi sonrası "key store password:"   kısmına keystore formunda girdiğiniz şifreyi girin.
 - "key alias" kısmına uygulama adınızı girebilir aşağıdaki şifreye de istediğiniz şifreyi yine belirleyebilirsiniz. Sonrasında ileri ileri diyerek tamamlıyorsunuz işlemi.
 - Android studio size imzalanmış apk çıktığında sağ altta bildirim olarak görüntülüyor. Ve Tıklayıp ilgili dizine ulaşıyorsunuz.

Artık imzalanmış apk mız hazır store a bu dosyayı atmamız yeterli :)

4. APK Dosyamızı Store ya Yükleme ve Android Projemizi Yayına Alma İşlemi :




 - Play Store Console hesabımıza girdiğimizde yukarıdaki gibi bir ekran görüyor olacağız. Sağ üst kısımda duran "Uygulama Oluştur Butonuna Tıklıyoruz."
 - Ardından gelen sayfadaki formu dolduruyoruz ve kayıt ediyoruz. Şimdi artık detay sayfasına geliyoruz. sol kısımda ünlem olan menülerin içeriklerini dolduruyor ve uygulamamız için gerekli bilgileri tamamlıyoruz.
 - APK Dosyamızı ise sol menüdeki "Uygulama Sürümleri" menüsünden "Uygulama Sürümleri" kısmına tıklayarak gelen sayfadan sağ üstteki "Üretim Sürümünü Yönet" butonuna tıklayarak çıkan sayfadan yüklüyoruz.

 - Yükleme sonrası Sağ alttan sırası ile önce kaydet, sonrada incele butonlarına tıklıyor ve sonraki sayfadan yayınla butonuna tıklayarak uygulamamızı yayınlıyoruz.

Hepsi bu kadar artık uygulamamız 1-2 saate yayında :)



Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...