Ana içeriğe atla

ionic ile Geliştirilen Projemizi Android Store'da Yayına Almak



İonic framework ile uygulamamızı geliştirdik. Şimdi sıra geldi yayınlamaya, normalde https://ionicframework.com/docs/v1/guide/publishing.html linki takip ederek bu işlemi yapabilirsiniz ama ionic in kendi sitesinde hem işleri uzatıyor hemde biraz kafa karıştırıyor. Ayrıca android play store console için de gerekli bilgi bulunmuyor.


Yapmamız gereken temel işlemler neler  : 


1.Play Stre Developer Hesabı:  Android Play Store dan 100 TL gibi bir ödeme ile hesap açıyoruz. Aşağıdaki linke girerek google mail hesabımız ile oturum açıp ödeme işlemini gerçekleştirebiliriz.

Play Store Developer Hesabı için Giriş :
https://play.google.com/apps/publish

2.Release APK Çıkarma :

 - İonic uygulamamıza Console/Terminal üzerinden cd komutu ile giriş yapıyoruz.

 - Terminal/Console üzerinde "ionic cordova build android --prod --release" komutunu çalıştırıyoruz.

Buradaki --prod ve --release komutları oldukça önemli.

--prod  : uygulamanızı production için derliyor ve uygulama localinizde çalışandan çok daha hızlı hale geliyor.

--release : Uygulamamızı imzalanmamış release apk sını release klasörüne taşıyor. Bu bizim imzalama yapabileceğimiz .apk dosyamız oluyor.

bu işlem sonrasında "UygulamaDizini/Platforms/android/app/release/" klasöründe app-release.apk ismi ile dosyamızı görebiliriz.

3.İmzalanmış Apk Üretimi : 

Bunun için ionic framework sitesinde ne kadar karmaşık şeyler bulunsa da console dan bunlarla uğraşmaya hiç gerek yok.

Sırası ile aşağıdaki işlemleri yapıyoruz.
- Android Studio uygulamamızı açıyoruz.
- "Var olan bir android studio projesini aç" seçeneğini seçiyoruz.
- "UygulamaDizini/Platforms/android/" dizinini android studio da açıyoruz.
- Build Menüsünden "İmzalanmış Sertifika Oluştur" seçeneğini seçiyoruz.(Generate Signed APK)
- İlk çıkan pencerede ileri diyoruz, Ardından aşağıdaki gibi bir ekran karşımıza gelecektir.


Bu ekrandan "Generate new.." seçeneğini seçip formu dolduruyoruz. şifre kısmına istediğiniz bir şifreyi girebilirsiniz ama unutmayın bu şifre artık uygulamayı her yayınlamak istediğinizde kullanacağınız bir şifre, ayrıca uygulamakey.keystore dosyasını da sakın kaybetmeyin yoksa sonra uygulamanızı bu sertifika ile imzalamadıkça uygulamanızı store da güncelleyemezsiniz.

 - Oluşturma işlemi sonrası "key store password:"   kısmına keystore formunda girdiğiniz şifreyi girin.
 - "key alias" kısmına uygulama adınızı girebilir aşağıdaki şifreye de istediğiniz şifreyi yine belirleyebilirsiniz. Sonrasında ileri ileri diyerek tamamlıyorsunuz işlemi.
 - Android studio size imzalanmış apk çıktığında sağ altta bildirim olarak görüntülüyor. Ve Tıklayıp ilgili dizine ulaşıyorsunuz.

Artık imzalanmış apk mız hazır store a bu dosyayı atmamız yeterli :)

4. APK Dosyamızı Store ya Yükleme ve Android Projemizi Yayına Alma İşlemi :




 - Play Store Console hesabımıza girdiğimizde yukarıdaki gibi bir ekran görüyor olacağız. Sağ üst kısımda duran "Uygulama Oluştur Butonuna Tıklıyoruz."
 - Ardından gelen sayfadaki formu dolduruyoruz ve kayıt ediyoruz. Şimdi artık detay sayfasına geliyoruz. sol kısımda ünlem olan menülerin içeriklerini dolduruyor ve uygulamamız için gerekli bilgileri tamamlıyoruz.
 - APK Dosyamızı ise sol menüdeki "Uygulama Sürümleri" menüsünden "Uygulama Sürümleri" kısmına tıklayarak gelen sayfadan sağ üstteki "Üretim Sürümünü Yönet" butonuna tıklayarak çıkan sayfadan yüklüyoruz.

 - Yükleme sonrası Sağ alttan sırası ile önce kaydet, sonrada incele butonlarına tıklıyor ve sonraki sayfadan yayınla butonuna tıklayarak uygulamamızı yayınlıyoruz.

Hepsi bu kadar artık uygulamamız 1-2 saate yayında :)



Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.