Ana içeriğe atla

ASP.Net MVC ye Başlangıç

Son zamanlarda çok popüler olan MVC ye uzun zamandır geçiş yapamıyordum iş güç yoğunluğundan, ama tabi bunlar bahane, web forms da uzun yıllardır çalıştığım için kolayıma geliyordu sadece.Öte yandan sık sık ilgimi geçtiği için incelemeler ve araştırmalar yapmaktan da geri kalmıyordum.
Bizim şirkette de MVC ile uygulamalar geliştirilmeye başlanınca ve bende ara ara dahil olunca bu geliştirmelere dedim artık bir başlangıç yapalım.

MVC Ne Anlama Geliyor !
MVC temel olarak Model-View-Controller üçlüsünden oluşan bir yapıya sahip ve uygulamaları buna göre geliştiriyorsunuz.

Model-View-Controller ı biraz açalım :
Model : Uygulama üzerinde veri iletişiminden sorumlu iş katmanı olarak tanımlanabilirVerileri veritabanına gönderilmesi, veritabanından alınması, kontrollerden geçmesi gibi kısımlardan sorumludur.Verinin kullanıcıya nasıl iletileceği ile ilgili herhangi bir sorumluluğu yoktur.

View : Model katmanından alınan verileri kullanıcıya sunmak için kullanılan katmandır.Verilerin ne şekilde  alındığından haberi olmaksızın object olarak aldığı veriyi kullanıcıya iletir.

Controller : Kullanıcıdan alınan verileri işlemekten sorumlu katmandır.Kullanıcıdan aldığı verileri işleyerek veri tabanına iletilmek üzere Model katmanına ileten, view a ne şekilde veri iletileceğine karar veren katmandır.

Aşağıdaki şemada Model-View-Controller katmanlarının aralarındaki veri iletişimi görülmektedir.




View tarafında .aspx dosyasında aşağıdaki gibi c# kodu yazabilir ve html içerisinde kullanabiliriz.



<!-- Single statement blocks  -->
@{ var total = 7; }
@{ var myMessage = "Hello World"; }

<!-- Inline expressions -->
<p>The value of your account is: @total </p>
<p>The value of myMessage is: @myMessage</p>

<!-- Multi-statement block -->
@{
    var greeting = "Welcome to our site!";
    var weekDay = DateTime.Now.DayOfWeek;
    var greetingMessage = greeting + " Today is: " + weekDay;
}
<p>The greeting is: @greetingMessage</p>





Yukarıda gördüğümüz gibi  sayfa içerisinde kod bloğu açmak için @{ buraya kod geliyor} bloklarını kullanabiliriz.
Herhangi bir değişkeni sayfa içerisinde göstermek için değişken başına @ işareti koymamız gerekmektedir.

MVC ye genel bir giriş yapıp View ile ilgili birkaç bilgi verdikten sonra yazımızın sonuna geldik.Sonraki yazılarımda örnekler ile MVC ye devam edeceğim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...