Ana içeriğe atla

Abstract Singleton Design Pattern

Geçenlerde bir projem için Singleton tasarım deseni hazırlamam gerekiyordu fakat singleton benim için tam da yeterli olmayacaktı.Çünkü proje oldukça büyük ve her an onlarca nesne örneği oluşturan ve aynı nesne örneğini farklı şekillerde oluşturan bir projeydi.Aynı nesne örneği farklı şekillerde farklı contructor lar ile oluşturulduğundan Singleton Design Pattern tek başıma işimi görmeyecekti.

Bunun üzerine işe koyuldum ve biraz araştırma birazda çalışma sonrası Factory Singleton Design Pattern kullanarak problemimi kalıcı ve etkili bir şekilde çözmüş oldum.

Factory Singleton Design Pattern ımın kodları aşağıdaki gibi :

   public static class SingletonFactory
    {
        private static readonly IDictionary<Type, object> instances;

        static DBBaseSingletonFactory()
        {
            instances = new Dictionary<Type, object>();
        }

        public static T Create<T>(params object[] args)
        {
            Type instanceType = typeof(T);

            T instance;

            if (instances.ContainsKey(instanceType))
            {
                instance = (T)instances[instanceType];
            }
            else
            {
                instance = (T)Activator.CreateInstance(instanceType, args);

                instances.Add(instanceType, instance);
            }

            return instance;

        }//End method

    }



Örnek Kullanımı aşağıdaki gibi oluyor.
Aşağıdaki örnekte veri katmanındaki DBProduct nesnesi oluşturuluyor.

 DBProduct menu = SingletonFactory.Create<DBProduct>();





Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.