Ana içeriğe atla

Kahve Arası Projelerim - 1.Seri KitapBu.org

Yaklaşık 4 yıldır profesyonel yazılım geliştirici olarak sektörde çalışıyorum.Bu geçen 4 yıl boyunca hiç bir zaman yazılıma olan inancımı, motivasyonumu yitirmedim.Hep motivasyonum üst düzeydeydi, bunu sürekli olarak işimin gerekliliği dışında da yazılım projeleri geliştirerek sağladığıma inanıyorum.Ne kadar yoğun işim olursa olsun her zaman gerek kendimi geliştirmek için olsun, gerek hobi amaçlı yapmak istediğim bir iş ile ilgili olsun, sürekli kendim için ayırdığım vakitlerde yazılım projeleri geliştirmeye odaklandım.Bu benim hem  yazılım tarafında kendimi daha da geliştirmemi, hem de normal iş hayatı dışında da yazılımdan keyif almamı sağladı.(insanlar genelde tatil yaparken, dinlendiği zamanlarda işten uzak durmak ister belki, ama ben dinlenirken, çalışırken, tatilde her yerde kod yazmayı çok seviyorum (= )

Öncesinde geliştirdiğim kahve arası projelerim daha çok öğrencilere, küçük işletmelere yada kendim için yaptığım tool lara yönelikti ama artık biraz hobi amaçlı ve birçok insanın faydalanıp vakit geçireceği web projeleri yapmaya karar verdim.Ve bu projelerden uzun zamandır vakit ayıramadığım bloğumda da bahsetmek istedim.

Öncelikle şuanda çok yakın arkadaşım Çağlar ile yeni başlamış olduğumuz kitapbu.org dan biraz bahsetmek istiyorum.
KitapBu.org
Bu projemizde aslında gelir sağlamaktan çok bir sosyal sorumluluk projesi yapmak istedik.Site içerisinde insanlar kitaplarını bağışlayacak ve bağışladığı kadar kitap karşılığında kredi kazanacak.Bu kredi adedi kadar  da siteden ücretsiz kitap isteyebilecekler.Yani evdeki 2-3 kitabı olan kişi 100 adet kitap okuma imkanına sahip olabilecek hemde kitaplara hiç bir ücret ödemeden :) bu sayede umuyoruz ki bulunduğu yerde kitap alma imkanı olmayan, istediği kitaplara ulaşamayan, istediği kitapları fiyatından dolayı alamayan kişiler sitemizden kolaylıkla istediği kitapları seçip elindekiler ile değiştirebilsin ve daha çok kitap okuma imkanı bulsun.
Ayrıca sistem üzerinde sadece kitap arayıp bulma dışında kullanıcılara sevdiği tarzda kitapların önerilmesi, eğer okumak istediği, siteye bağışlanmasını talep ettikleri kitaplar var ise bunları talep edebilmesi gibi birtakım özelliklerde olacak.Böylece insanlar bu bağışlanması talebinde bulunulan kitapları da kendi profil sayfalarında görüp ellerinde var ise paylaşabilecekler.Hatta çok talep edilenleri biz satın alıp koyacağız :) maksat insanlar kitap okusun ve ülkemizin kitap okuma oranı artsın =)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.