Ana içeriğe atla

Yeni Keyfim Savinelli Pipo Hakkında

Uzun zamandır bir pipo almayı çok istiyordum ve araştırmalar yapıyordum.Sigara ya nazaran pipo daha az zararlı olduğundan birde herkezin alamadığı, alsada kullanmakta zorlandığı hatta beceremeyip bıraktığı bir şey olduğunu öğrenince dedim ki işte yine zor birşey benim kesin başarmam gerek bunu :)

Yakın zamanda yaptığım bir Kıbrıs seyahatimde Girne ve Lefkoşa da heryeri aradım ve sonunda Lefkoşa da kaliteli pipo lar satan bir dükkan buldum.Adam bize uzun uzun anlattı pipo hakkındaki bilgilerini, pipo ağaçlarını(gül ağacı ve fındık ağacı iyi oluyormuş ama gül ağacı tercih ediliyormuş), pipo nun bakımını, önce hangi pipodan başlamalı, hangi markalar iyidir, tercih edilmeli gibi.

Pipo markaları hakkında kısa bir bilgi vermek gerekir ise Türkiye de en ünlü pipo markası 'Şahin' miş.Yabancı markalar ise aşağıdaki gibi sıralanıyor.
  • Peterson
  • Savinelli(Bu benim aldığım pipo markası :) )
  • Barling
  • Ardor
  • Brigham
  • Big Ben
  • Castello
  • Vauen
  • Lorenzo
  • Oldenkott
  • Davidoff
  • Stanwell
  • Stenfano
  • Ascot
  • Dr.Plump
  • Dr.Max

Pipo ya olan hayranlığım aldıktan sonra daha bir artmaya başladı.Çünkü bazı kuralları var, hadi sıralayalım bunları ; 
 - Sakin kafayla rahat rahat içilmesi gerekiyor.Öyle sokakta iş yerinde sıradan bir şekilde içilemez.
 - Sizden başka kimse piponuzu elleyemez, içemez.
 - Pipo yeni alındığında hemen keyifle içilemez.Ahşabın açılması iç bölümün iyice ateşle kavrulması gerekir.
 - Şöyle püfür püfür keyifli bir içim için birkaç ay geçmesi gerekir ki bu birkaç ayda piponuza bir kız gibi davranmalı, onu kırmamalı, incitmemeli, istek ve ihtiyaçlarını yerine getirmelisiniz.(Pipo nasıl içilir nasıl davranılmalı bunu yazının sonunda görebilirsiniz)
 - Her piponun ayrı karakteri olur ve deneyimleyip tecrübe ederek kendi piponuza nasıl davranıcağınızı öğrenir onunla bir bütün olursunuz.Şayet her pipoya aynı davranamazsını :)
 - Sigara, nargile gibi içe çekilmez.Bir ateşe bir bana şeklinde içmek gerekir, pipo içerken ateşi sürekli canlı tutmanız gerekir sönmemesi için :)
 - İçtiniz bitti, hemen kutusuna koyup bırakamazsınız.Uzun ve teferruatlı bir süreç sizi bekliyor artık.O pipoyu güzelce temizlemeniz, filtresini değiştirmeniz ve en az 1 yada 2 gün dinlenmeye bırakmanız gerekiyor.Ve siz bu 1-2 gün piponuzu özlüyor ve büyük bir heyecan ile yeniden içeceğiniz günü bekliyor olacaksınız.
 - Öyle sigara gibi etraftakiler içmenizden rahatsız da olmuyor.Aksine içtiğiniz ortama içilen tütüne göre tütsü tadında bir koku salıyor ve insanlar mutlu oluyor sizin içmenizden, hatta gelip soranlar ve sizinle sohbet etmek isteyenler de  sık sık olacak buna hazırlıklı olun :)
 (Mesela ben şuan 'AMPHORA Full Aroma' kullanıyorum.İçinde portakal çiçeği ve vanilya aroması var bu da bu kokular ile oturulan mekandaki insanları mest etmek demek oluyor :) )
Nasıl Pipo Alınmalı
 - Türk markası istiyorsanız Şahin, Yabancı istiyorsanız Savinelli yi tavsiye ediyorum.Gül ağacından ve oldukca kaliteli pipolardır.Savinelli marka bir pipo için 150 TL civarı bir parayı gözden çıkarmalısınız.Şahin için ise 100 civarı bir ücret ödemeniz gerekecektir.

Pipo nun Yanında Alınması Gerekenler
 - Pipo ya özel yaş tütün.(Amphora, Kaptan Black vs. alabilirsiniz)
Özel pipo çakmağı yada Kibrit(kibriti yaktıktan sonra 2-3 saniye beklemeli ve sonra piponuzu yakmalısınız)
 - Pİpo için karıştırma, bastırma için aşağıdaki resimdeki seti almalısınız( 1 tanesini :) )
 - Temizleme çubuğu(Piponuzu her içtikten sonra bir süre soğumaya bıraktıktan sonra temizlemeniz gerekir bu çubuk ile)

 - Filtre(Her içim sonrası bu filtrenin değişmesi sizin ve pipo nuzun sağlığı açısından iyi olacaktır.)




















Peki Pipo Nasıl İçilmeli, Ona nasıl davranılmalı ? 
 - Öncelik ile pipomuzu ikiye ayırıp filtresini takmamız gerekiyor.Bunu yaparken sağa yada sola çevirerek pipomuzu açmalıyız.Birden çekerek açarsak pipomuza zarar verebiliriz.Açıp filtremizi takıp yine aynı şekilde çevirerek kapatırız.
 - Sonrasında tütünümüzü koymalıyız.Tütünü 3 kademede koyarız genellikle.İlk kademe de biraz tütün koyup çok hafif bastırmalısınız, 2.kademede ise biraz daha tütün koyup ilkinden biraz daha fazla bastırmalısınız, 3.kademede ise piponuza tütünü ağzına kadar doldurmalı ve yarısına kadar tütünü bastırmalısınız.
 - Sıra geldi pipomuzu yakmaya, kibritimizi yakıp pipomuzun tütünü üzerinde daire çizerek tutmalıyız ve bu sırada  birkaç ara nefes ve birde uzun 2 nefes çekmeli bu şekilde pipomuzu yakmalıyız.(İlk başta pipo hemen sönecek, yanmayacaktır.Fakat bundan yılmamalıyız çünkü zamanla bu geçicek ve tecrübe kazandıkca bunu büyük bir keyif ile başarılı bir şekilde yapıcaksınız.)
 - Artık yakmayı başardık.Pipomuzu belirli aralıklar ile ve yavaş yavaş içmeye başlıyacağız.Unutmayın ki pipo kız gibidir,  biraz ihmal ederseniz hemen söner.Çok sık içinize çekerseniz de dilinizi yakar.Dozunda ve ilgili olmanız ona alışmanız gerekir :)
 - Çok abartmadan bir içmede en fazla 4 defa tütün değiştirmelisiniz.
 - İçmeniz bittiğinde tütünü aldığınız pipo kaşığı yardımı ile boşaltıp bir süre soğuması için beklemeye bırakın.Soğduktan sonra yine çevirerek ikiye bölün sırası ile aşağıdaki adımları izleyin
  1. Filtre çıkartılır
  2. Temizleme çubuğu ile pipo güzelce temizlenir
  3. Sonra iki parça dan da üfleyip içindeki tütün kalıntılarını boşaltılır
  4. Yeni filtre takılır
  5. Cillop gibi yapılan pipo saklama kabına koyulur ve en az 1 yada 2 gün dinlenmeye bırakılır.(Şayet bırakmaz iseniz hem ağzınıza gelen acı tad ile kendinize zarar verir hemde Pipo nuzun ömründen yemiş olursunuz)

3 arkadaş pipolar ile keyif yaparken çekilen bir fotoğraf 
(En öndeki pipo 'Şahin' arkadaki iki pipo ise italyan 'Savinelli' markasına aittir.)


















Pipo İçerken Etrafınızda Olabilecekler :)
 - Sigara içen insanlar ellerindekinden utanıp söndürebilir,:)
 - Gözler üzerinizde olabilir, (Telaş yapmayın  :) )
 - Kokudan dolayı etrafınızda yüzleri gülümseyen insanlar görebilir iyi tepkiler alabilirsiniz(Burada gayet cool olmanız icap etmekte :)


Pipo için güzelde bir site önereyim size : http://www.turkiyepipokulubu.com/

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.