Ana içeriğe atla

Yazılımcı Motivasyonu

Bu konu özellikle yazılım şirketleri için çok büyük önem arz etmektedir.Çünkü yazılımcı firmanın en büyük sermaye ve kaynaklarını ifade etmektedir.Bir yazılımcı iyi motive olabiliyor ise 1 hafta da yapacağı işi, bu zamanın yarısı kadar bir zamanda yapabilirken aynı yazılımcı eğer iyi motive olamıyor ise bu işi 2 hafta da bitirebilir hatta yaptığı işi bitirmesine rağmen sonuç çıktı olacak ürün kalitesi alt düzeyde olabilir.

Tüm bunlardan da anlaşıldığı üzere bir yazılım firmasının en az satış ve pazarlama faliyetleri,gelecek planlamaları,stratejileri kadar yazılımcılarının motivasyonuda çok önemlidir.Peki bu motivasyonu nasıl sağlayabiliriz?
Amacım çevremde yaptığım araştırmalar, kendi deneyimlerim ve diğer yazılımcı arkadaşlarımın ortak ve mantıklı gelen görüşlerini bu makale altında toplamak ve yazılım firmalarına da bir nebze olsun çalışanların gözünden motivasyonu tarif etmektir.


Hadi şu maddeleri sıralayalım :
 - Kendini geliştirdiğini hissettirin.Bir yazılımcının misyonu herzaman kod yazmak ve işinde daha iyi olup kendini geliştirmektir.Bu yüzden çalıştığı hergün kendini geliştirdiğini hissetmelidir.Çalıştığı yerde böyle bir imkana sahip yazılımcı uzun süre maaşı bile dert etmeyecektir.
 - Yazılımcıları sosyalleştirin.Yazılımcı herzaman etrafındaki yazılım etkinliklerine,eğitim ve seminerlere katılmak ister.Patron bunu boşa vakit olarak görebilir ama o seminerde öğrenilip geri dönüşüm sağlayacak bilgileri hiç hesaba katmıyorum, bu durumda bile o motivasyon firmaya kat kat iyi işler çıkaracak iyi motive olmuş bir yazılımcı kazandıracaktır.
 - Takdir edin.Yazılımcılara fazla mesai yapıp projeleri yetiştirmek için çaba harcadıklarında o harcadıkları efor için para vermeyin ,mesai ücreti ödemeyin.Onlar için bundan daha değerli olan şey takdir edilmektir.Çünkü yazılımcıyı takdir edilen bir başarıdan çok motive eden birşey olamaz:)
 - Sorumluluk verin, şirket içi hiyerarşi de yükselterek ödüllendirin.Yazılımcı farklı sorumluluklar altına girmekten her zaman heyecan duyar.Yazılım geliştiren i test ile görevlendirme,iyi bir ekip üyesini yönetebileceği bir proje ile görevlendirme gibi, kısacası farklı vasıflar edinebileceği kendini kanıtlayabileceği şanslar verirseniz o yazılımcıdan maksimum verimi elde edebileceğinize ve elinizde tutabileceğinize emin olabilirsiniz.
 - Eğer işiniz müsait ise esnek çalışma saatleri tanıyın.Buna örnek iş ilanı http://ferruh.mavituna.com/net-gelistiricileri-araniyor-oku/
 - ...

yukarıdaki maddeleri ara ara arttıracağım.Sizde yorumlarınız ile destek olursanız çok sevinirim.



Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...