Ana içeriğe atla

StringBuilder Kullanımı

StringBuilder tek bir nesne örneği üzerinden string türünden verilerimizi tutmamızı sağlayan ,ayrıca string nesnesinden daha performanslı olan bir nesnedir.
string neden performanslı diyecek olur isek, string nesnesini kullanırken içerisine her veri aktarıldığında yeni bir nesne ve bellekte yeni bir adres oluşturulur.Bu da fazladan bellek tüketimine neden olur.StringBuilder ise bellekte tek bir adres ile o adreste sınırsız veri işlemlerine izin verir.Böylece fazladan bellek tüketmeden daha performanslı kodlar yazmış oluruz.:)

Kullanımı aşağudaki şekilderdir : 

1.StringBuilder Genel Kullanımı : 

//Nesne Örneği oluşturuluyor.
StringBuilder sbTest=new StringBuilder();

//String türünden veri eklemek için 
sbTest.Append("test verisi");

2.StringBuilder 'AppendFormat' fonksiyonu kullanımı

String nesnesi ile çalışırken sık kullandığımız "string.Format()" fonksiyonunu StringBuilder da çok rahat bir şekilde kullanabiliyoruz.

Örnek : 

//string.Format içersinde kullanmak için bir değişken tanımlanıyor.
int kayitSayisi =12;
//string.Format() 'ın StringBuilder ile kullanımı
sbTest.AppendFormat("{0} adet test kaydı ekliyoruz.bla bla bla" , kayitSayisi.ToString() );

3.StringBuilder 'Replace' Fonksiyonu Kullanımı

//nesne örneğimizi oluşturuyoruz.
 StringBuilder sbTest = new StringBuilder();

//örnek veri ekliyoruz.
 sbTest.AppendFormat("1 adam geliyor.{0}",Environment.NewLine);
 sbTest.AppendFormat("1 kişi bakıyor.{0}",Environment.NewLine);
 sbTest.AppendFormat("1 kişi buraya geldi.{0}",Environment.NewLine);

//Şimdi Replace fonksiyonu ile '1' geçen kısımları '5' yapıyoruz.
 sbTest.Replace("1","5");

ve StringBuilder içerisinde verileri kullanma

//konsol ekranına StringBuilder içerisindeki veriler yazılıyor.
Console.WriteLine(sbTest.ToString());

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.