Ana içeriğe atla

Sql " GROUP BY " , "CAST" İşlemleri

"GROUP BY" :
Sql de zaman zaman bazı alanlarımızı gruplayarak listelemek isteyebiliriz.
Örneğin bir stok takip uygulamasında, birden çok depomuz var ve bu depolardaki toplam stok miktarlarını görmek istiyoruz..Bunun için şöyle bir sorgu yazabiliriz.

Önce Bu Testi Yapabiliceğiniz tablo bilgilerini veriyorum :
Tablo adımız : STOKLAR
Alanları da : urunID,StokMiktari,StokDepo


Oluşturduğumuz tablo için Sql Sorgusu :

SELECT urunID,StokMiktari FROM STOKLAR WHERE StokDepo IN(1,2,3)

bunun sonucunda her ürün için 3 adet satır dönücektir(herdepo stok bilgisi için ayrı satır) ve 3 depodaki stok miktarları ayrıca yazıcaktır.Fakat biz toplam stoğu görmek istiyoruz.3 tanesini topla çıkar yapmak zorunda değiliz deyil mi..

Onun içinde şöyle bir sorgu yazmalıyız :

SELECT urunID,SUM(StokMiktari) FROM STOKLAR WHERE StokDepo IN(1,2,3)
GROUP BY stokID

Şeklinde yazarsak her ürün ürün için 3 deponun toplam stok miktarını görmüş oluruz.


" CAST " :

Sql de bazen istediğimiz alanlarda tip dönüşümü yapmak isteyebiliriz.Örneğin integer bir alanı decimal yapmak gibi.Bu gibi işlemleri CAST anahtar sözcüğü ile yapabiliriz.
örnek yapalım :
SELECT CAST(StokMiktarı AS DECIMAL) FROM STOKLAR

umarım faydalı olmuştur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.