Ana içeriğe atla

XML Web Servislerinde Ön Bellekleme

Şöyle bir XMLWebServis yazdımızı Düşünelim

Online Ticaret Sitemizdeki Sipariş Datasını DataSet Olarak Getiren;

[WebMethod(Description = "Sipariş Bilgisini Getirir",MessageName="SiparisGetir")]
public DataSet GetOrdersByIDy(DateTime startDate,DateTime endDate)
{
using (SqlConnection con = new SqlConnection("data source=SERVERIP;database=e-commerce;integrated security=true"))
{
SqlCommand cmd=new SqlCommand("Select * From Orders Where orderID=@orderID",con);
cmd.Parameters.AddWithValue("@startDate",startDate);
cmd.Parameters.AddWithValue("@endDate",endDate);
SqlDataAdapter da = new SqlDataAdapter(cmd);
DataSet ds = new DataSet();
da.Fill(ds);
return ds;
}
}

Bu şekilde bir sipariş bilgisi WebServis den her çekildiğinde veri tabanına sorgu tekrardan gönderilip sorgu sonucu dönen data DataSet e doldurulup gönderilecektir.Bu da uygulamamıza belli bir yük getirir.

Bu WebServis Metodumuzu ÖnBellek ile çalışır duruma getirmek istersek.

"[WebMethod(Description = "Sipariş Bilgisini Getirir",MessageName="SiparisGetir",
CacheDuration = 300)]"
metodumuzun üzerine yukarıdali ifadeyi ekler isek yain "CacheDuration = 300" kısmını
istemciden bir talep geldiğinde data 300 saniye önbellekte tutulacaktır.Aynı Zaman aralığındaki data tekrar istenir ise o data tekrar oluşturulmayacak önbellkten gönderilecektir.Parametre Olarak verilen her zaman aralığı için önbellekte 300 saniye yani 5 dakika o data tutulur ve bu şekilde tekrar o kadar sipariş bilgisi veri tabanından çekilmek zorunda kalınmaz..
Mesela sitenizden entegrasyon ve benzeri bir amaç ile bir çok yerden sipariş datası çekiliyor ise bu bir avantaj olabilir...

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.