Ana içeriğe atla

Sql Case when Kullanımı

Sql de zaman zaman c#,visual basic dillerinde kullandığımız if else komutlarını kullanmak isteyebiliriz.
Ben bu zamana kadar pek karşılaşmamıştım aslında ama bugün birlikte çalıştığım takımda bi arkadaşım sorguları arasına böyle bir kısım eklemiş benimde ilgimi çekti bir kaç küçük araştırmadan sonra birşeyler yazayım dedim :)

Araştırma yaptığımda herkez cinsiyet örneğini vermiş.Bana Biraz basit geldi ama öncelikle işin abc si olarak ona benzer bir sorgu yazayım . . .:)

Kitap Tablomuzdaki ,kitap durumu alanı "NULL,1 VE 0" değerlerini alabiliyor olsun.


SELECT ID,KitapAdi,CASE WHEN KitapDurum = '0' THEN 'Kitap_Kirada'
WHEN KitapDurum = '1' THEN 'Kitap_Mevcut'
ELSE 'Kitap_Henuz_Kütüphanemize_Ulasmadi' END
FROM Kitap

burada eğer 0 değeri atanmış ise kitap yoktur 'Kitap_Kirada' mesajını gösteriyoruz,1 değeri atanmış ise 'Kitap_Mevcut',Eğer Farklı bir değer ise bununda Null olduğunu düşünüyüruz ve Kitabın sadece kendi kaydının girildiği henüz kütüphaneye ulaştı bilgisinin atanmadığını düşünerek 'Kitap_Henuz_Kütüphanemize_Ulasmadi' mesajını veriyoruz.

Bunu gerçek hayatta kritik olarak, örneğin şöyle bir sorguda kullanabilirsiniz:

Şöyle bir tablomuz olsun:
'CREATE TABLE [dbo].[StokHareketleri](
[ID] [int] IDENTITY(1,1) NOT NULL ,
[StokHareketTip] [smallint] NULL,--0.Stok Giriş,1.Stok Çıkış
[StokKodu] [nvarchar](50) NULL,
[StokHareketMiktari] [int] NULL,
CONSTRAINT [PK_StokHareketleri] PRIMARY KEY CLUSTERED
(
[ID] ASC
)WITH (PAD_INDEX = OFF, STATISTICS_NORECOMPUTE = OFF, IGNORE_DUP_KEY = OFF, ALLOW_ROW_LOCKS = ON, ALLOW_PAGE_LOCKS = ON) ON [PRIMARY]
) ON [PRIMARY]
'
Yukarıdaki sorguyu aynen çalıştırarak tabloyu oluşturabilirsiniz

Burada amacımız Stok hareketleri tablosundan toplam stok miktarını almak olsun .Yani Stok Girişi ve çıkışı bu tabloda tutuluyor.Biz yapılan girişlerden çıkış miktarını çıkarıcaz ve elimizde kalan stok miktarını öğrenicez.

SELECT st1.StokKodu,
ISNULL((SELECT
ISNULL(SUM(CASE WHEN StokHareketTip = 0 THEN StokHareketMiktari END),0)-
ISNULL(SUM(CASE WHEN StokHareketTip = 1 THEN StokHareketMiktari END),0)
FROM StokHareketleri AS st2 WHERE st1.StokKodu = st2.StokKodu),0)AS StokMiktarı
FROM StokHareketleri AS st1

Yukarıda Stok hareket tipi giriş olan stok miktarının toplamından ,çıkış olan stok miktarının toplamını çıkar şeklinde bir sorgu yazdık ve sonuç olarak Urun Kodu ve o Ürün için Stok Miktarını elde ettik.

Ayrıca Sorguda "ISNULL" kelimesininde kullanıldığını görüyoruz.
örnek : ISNULL(DEGER,0) ->Bunun anlamı eğer "DEGER" alanı "null" gelir ise null yerine "0" yaz demek oluyor.

umarım faydalı olmuştur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

SQL DATEADD() Fonksiyonu(Sql de tarihe ay,gün,yıl ekleme)

Kullanım Kalıbı : DATEADD (datepart , number , date ) . datepart ksımına month,year,day vs artırmak istediğimiz tarih birimini yazıyoruz. . number ksımına arttırmak istediğimiz miktarı yazıyoruz. . date kısmına da hangi tarih e ekleneceğini belirtiyoruz. Örnek olarak şu an ki tarihten 1 ay sonrasını görmek için : Şu anki tarih '10-1-2011' olsun(gün,ay,yıl) Sorgu : SELECT DATEADD(MONTH,+1,GETDATE()) Çıktı alacağımız tarih : '10-2-2011' şekinde olacaktır.

Sql IDENTITY_INSERT Kullanımı

Sql de bazen veri taşıma veya benzeri bir durumda aktarmak istediğimiz tablo kayıtlarını identity field olan ID leri ile aktarmak isteriz.Fakat sql server buna izin vermez.Bu Identity alana insert işlemi için aşşağıdaki gibi bir işlem uygulayabiliriz. Örnek Olarak aşşağıdaki sorguda eski tablomuza yeni başka bir tablo kayıtlarını aynen aktarıyoruz. SET IDENTITY_INSERT tabloadı ON -- identity insert yapılabilir konuma geliyor INSERT INTO eskiTablo SELECT * FROM yeniTablo SET IDENTITY_INSERT tabloadı OFF -- identity insert yapılamaz konumuna geliyor

Netsis NetOpenX50 Nesnesini C# Visual Studio Üzerinde Çalıştırma

Netsis ile sipariş, ürün, fiyat, stok entegrasyonları yaparken NetOpenX apisini kullanmamız gerekiyor. Netsis kullanan bir firma ile entegrasyon geliştirmeden önce yapmamız gereken şey firmanın netopenx api lisansı alıp almadığını öğrenmeliyiz.Bunu onaylattıktan sonra Visual Studio projemize NetOpenx50 dosyasını referans olarak eklemek kalıyor. Projemize referans eklemek için öncelikle NetOpenX50.dll ini bilgisayarımıza indiriyoruz.Ardından komut sataırına girerek aşağıdaki komutu vermeliyiz. regsvr32 C:\Netsis\NetOpenX50.dll Bu işlem sonrasında NetOpenX50 dosyamızı com objesi olarak işletim sistemimize kayıt etmiş oluyoruz. Hemen ardından visual studio projemizi açarak projenin üzerinde References kısmına sağ tuş tıklayarak yeni referens ekle diyoruz.Ardından çıkan pencereden sol panelden COM objelerini seçiyoruz ve orada "NetOpenX50 Kütüphanesi" alanı zaten çıkıyor ve direk seçip referans olarak projemize ekleyebiliyoruz. NetOpenX50 apisinin kullanımı için her d...