Ana içeriğe atla

Sql Case when Kullanımı

Sql de zaman zaman c#,visual basic dillerinde kullandığımız if else komutlarını kullanmak isteyebiliriz.
Ben bu zamana kadar pek karşılaşmamıştım aslında ama bugün birlikte çalıştığım takımda bi arkadaşım sorguları arasına böyle bir kısım eklemiş benimde ilgimi çekti bir kaç küçük araştırmadan sonra birşeyler yazayım dedim :)

Araştırma yaptığımda herkez cinsiyet örneğini vermiş.Bana Biraz basit geldi ama öncelikle işin abc si olarak ona benzer bir sorgu yazayım . . .:)

Kitap Tablomuzdaki ,kitap durumu alanı "NULL,1 VE 0" değerlerini alabiliyor olsun.


SELECT ID,KitapAdi,CASE WHEN KitapDurum = '0' THEN 'Kitap_Kirada'
WHEN KitapDurum = '1' THEN 'Kitap_Mevcut'
ELSE 'Kitap_Henuz_Kütüphanemize_Ulasmadi' END
FROM Kitap

burada eğer 0 değeri atanmış ise kitap yoktur 'Kitap_Kirada' mesajını gösteriyoruz,1 değeri atanmış ise 'Kitap_Mevcut',Eğer Farklı bir değer ise bununda Null olduğunu düşünüyüruz ve Kitabın sadece kendi kaydının girildiği henüz kütüphaneye ulaştı bilgisinin atanmadığını düşünerek 'Kitap_Henuz_Kütüphanemize_Ulasmadi' mesajını veriyoruz.

Bunu gerçek hayatta kritik olarak, örneğin şöyle bir sorguda kullanabilirsiniz:

Şöyle bir tablomuz olsun:
'CREATE TABLE [dbo].[StokHareketleri](
[ID] [int] IDENTITY(1,1) NOT NULL ,
[StokHareketTip] [smallint] NULL,--0.Stok Giriş,1.Stok Çıkış
[StokKodu] [nvarchar](50) NULL,
[StokHareketMiktari] [int] NULL,
CONSTRAINT [PK_StokHareketleri] PRIMARY KEY CLUSTERED
(
[ID] ASC
)WITH (PAD_INDEX = OFF, STATISTICS_NORECOMPUTE = OFF, IGNORE_DUP_KEY = OFF, ALLOW_ROW_LOCKS = ON, ALLOW_PAGE_LOCKS = ON) ON [PRIMARY]
) ON [PRIMARY]
'
Yukarıdaki sorguyu aynen çalıştırarak tabloyu oluşturabilirsiniz

Burada amacımız Stok hareketleri tablosundan toplam stok miktarını almak olsun .Yani Stok Girişi ve çıkışı bu tabloda tutuluyor.Biz yapılan girişlerden çıkış miktarını çıkarıcaz ve elimizde kalan stok miktarını öğrenicez.

SELECT st1.StokKodu,
ISNULL((SELECT
ISNULL(SUM(CASE WHEN StokHareketTip = 0 THEN StokHareketMiktari END),0)-
ISNULL(SUM(CASE WHEN StokHareketTip = 1 THEN StokHareketMiktari END),0)
FROM StokHareketleri AS st2 WHERE st1.StokKodu = st2.StokKodu),0)AS StokMiktarı
FROM StokHareketleri AS st1

Yukarıda Stok hareket tipi giriş olan stok miktarının toplamından ,çıkış olan stok miktarının toplamını çıkar şeklinde bir sorgu yazdık ve sonuç olarak Urun Kodu ve o Ürün için Stok Miktarını elde ettik.

Ayrıca Sorguda "ISNULL" kelimesininde kullanıldığını görüyoruz.
örnek : ISNULL(DEGER,0) ->Bunun anlamı eğer "DEGER" alanı "null" gelir ise null yerine "0" yaz demek oluyor.

umarım faydalı olmuştur.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Cannot resolve the collation conflict between "Turkish_CI_AS" and "SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS" in the equal to operation.

iki ayrı veri tabanı içindeki tablolar ile işlem yapılmak istendiğinde eğer dil sorunu çıkıyor ise sorgumuzun sonuna 'COLLATE TURKISH_CI_AS' sözcüğünü ekleyerek sorunu çözebiliriz.Örnek : SELECT * FROM veritabani1.dbo.URUN u1 INNER JOIN veritabani2.dbo.URUNLER u2 ON u1.kod = u2.kod COLLATE TURKISH_CI_AS umarım faydalı olmuştur.

IEnumerable ile List Arasındaki Farklar

Sık kullandığımız iki tip olan IEnumerable ve List tipleri ile ilgili sürekli kullanılmasına rağmen farkının çok bilinmediğini düşünerek bu konuda kısa bir yazı yazmak istedim. Bakalım aralarında farklar nelermiş. IEnumerable bir interface iken, List yine IEnumerable sınıftan türeyen somut ( concrete) bir sınıftır. Arasındaki Farklar :  IEnumerable  - List e göre iteration çok daha hızlıdır. Performans için kullanılabilir.  - Read Only bir tip olduğu için Add, Remove gibi işlemler yapılamaz, IEnumerable ile sadece iteration, sort, filter gibi işlemler yapılabilir.  - Soyut bir class olduğu için istenen tipe somutlaştırılabilir.  - yield tipi ile birlikte kullanılabilir.(Promise veri döndürme,state-machine liste kullanımı)  - Linq sorguları veri tabanı sorgularınızın cevaplarınızı IEnumerable olarak döndürür, bu size siz ilgili IEnumerable list i iterate edene kadar ilgili sorguyu çalıştırmama performansı verir, böylece ilgili listeyi kullanmaya ihtiyacınız olmadığı bir durumda yada k

Logo (LOJECTS.exe ve LOBJECTS.dll) Register İşlemleri

LOBJECTS.dll register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : regsvr32 logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll yazıyoruz ve dll imizi register ediyoruz UNREGISTER İÇİN : regsvr32 -u logoDosyaYolu\LOBJECTS.dll ile de unregister edebiliriz. LOBJECTS.exe register işlemi : başlat-> çalıştır -> cmd yazıp konsole ekranına geçiyoruz REGİSTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -REGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi register ediyoruz. UNREGISTER İÇİN : logoDosyaYolu\LOBJECTS.exe -UNREGSERVER yazıyoruz ve LOBJECTS.exe mizi unregister ediyoruz. Umarım yararlı olmuştur.